Blogg

LO:s kritik mot arbetskraftsinvandring är ett hot välfärdsstaten

 

 I torsdags skrev högt uppsatta företrädare för LO, däribland ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, på DN debatt om att Sverige måste ”återgå till en reglerad invandring” och att ”invandrare tar våra jobb”. Facket visar återigen upp sitt rätta ansikte.

Sveriges migrationspolitisk ligger på EU:s botten. Det är bara ett fåtal andra länder i Europa som har en så restriktiv migrationspolitik som Sverige. Människor som har flytt med sina barn från krig och misär, satt sig på en överbelastad gummibåt över medelhavet och tagit sig över taggtrådsstängsel, avvisas vid gränsen och får ingen möjlighet att söka asyl om de inte har med sig ett pass. Något som för många är en omöjlighet. Av det enkla skälet att det råder krig, eller krigstillstånd, i det land de kommer ifrån. Sverige har förlorat rätten att kalla sig en humanitär stormakt

Men facket och LO har alltid varit invandringskritiska. Liberalismen är den ideologi som alltid har stått upp för allas lika värde, asylrätten och öppna gränser. Desto längre ut åt höger eller vänster, desto mer invandringskritisk blir politiken. Vänstern gör det för de svenska vita arbetarna, och högern gör det för att bevara den gamla kulturen. Det var facket som skrek ”go home” till utländska arbetare.

Socialdemokraterna har en lång tradition av att ha LO:s ordförande i verkställande utskottet, vilket är Socialdemokraternas innersta kärna. LO var självklart en pådrivande kraft för att stänga gränser och skärpa migrationspolitiken. Nu vill de gå ännu längre. Det finns många likheter mellan LO och SD beträffande deras inhumana migrationspolitik.

Utan invandring stannar Sverige. Nästan hälften av alla taxichaufförer är födda utomlands. Nästan en tredjedel av alla läkare och en fjärdedel av alla tandläkare är invandrare. Flera av dessa är bristyrken i Sverige och invandringen är viktig för nyrekryteringen i bl.a. välfärden.

Just nu tar vi emot ungefär 2000 asylsökande per månad, och då kommer långt ifrån alla att beviljas asyl. Om de tillfälliga asyllagarna skulle permanentas och Sverige ligga kvar på dessa låga nivåer, kommer vi ha svårt att lösa personalbristen inom sjukvården, öka befolkningen, och därmed tillväxten.

Arbetskraftsinvandringen är inte problemet, det berikar Sverige. Problemet är att vi inte använder oss av den. Det krävs en individanpassad utbildning för att kunna komplettera en eventuell tidigare utbildning för att kunna arbeta inom sitt yrke i Sverige.

Den retorik som LO använder sig av är skrämmande lik högerpopulisternas. Donald Trump byggde upp hela sin valkampanj på att beskylla invandrare för att ”ta alla jobb”. Självklart stämmer det inte. Det skulle i så fall innebära att länder med hög befolkning också har hög arbetslöshet. Desto fler människor som bor i vårt land, desto fler jobb skapas på sikt.

Om vi ska behålla välfärdsstaten krävs invandring. LO:s invandringskritik är obefogad, osaklig och kortsiktig. Att minska invandringen, och speciellt arbetskraftsinvandringen, ytterligare från dagens låga nivåer, är förödande för den svenska välfärdsstaten, och därmed också för LO:s egna medlemmar.

Mest lästa inläggen

leogerden.blogg.se

Tillåt månggifte och fler än två vårdnadshavare

Pride handlar om kärlek. Alla människors rätt att älska vem eller vilka en ...

leogerden.blogg.se

Sverige skulle gynnas av fri invandring

Regeringsstyrkor bombarderar människors hem. Barn svälter. Homosexuella beg...

leogerden.blogg.se

Partiledardebatten är ett bevis på varför ungdomar har för lite inflytande

Under gårdagens debatt debatterade tyvärr inte skolan speciellt mycket unde...

leogerden.blogg.se

Låt inte högerextremisternas hat sätta agendan efter terrordådet

Ett terrordåd har drabbat Stockholm. Fyra personer döda, ännu fler är skada...

Blogg

Därför är jag PK

 
 

Ett av de vanligaste skällsorden inom svenska politik är att kalla någon ”PK”. Det används mot vad motståndarna kallar ”eliten” eller ”etablissemanget”. Ett etablissemang där du inte får uttrycka dig hur som helst. Och det stämmer helt och hållet, du får inte säga vad du vill om andra människor

Det är enligt mig en självklarhet att alla åsikter inte ska uttryckas. De ska inte uttryckas på nätet, vid middagsbordet och framförallt inte i de politiska samtalen. Åsikter och uttalanden som förminskar människor ska vi aldrig acceptera. Det ska vi i PK-maffian se till.

Att vi tillhör en ”PK-maffia” eller ”PK-elit” används som motargument när vi reagerar och säger emot generaliserande, kränkande och förminskande uttalanden. Det är väldigt grundläggande att vi har en samhällsdebatt som är inkluderande för alla, oavsett religion, sexuell läggning, utseende, kön, hudfärg, etnicitet, eller vad som helst.

”FÅR MAN INTE SÄGA VAD MAN VILL LÄNGRE I JÄVLA PK-SVERIGE!! VARFÖR INTE BARA DÖDA HELA PK-MAFFIAN?!”

Så brukar många kommentarer lyda. Och du har helt rätt! Du får inte säga vad du vill i Sverige. Yttrandefriheten gäller så länge du inte sprider hat och hot mot en folkgrupp eller individer. Allt annat får du säga. Jag håller däremot med om att det är ytterst viktigt att vi vågar diskutera alla frågor, även frågor som inte anses ”fina” eller ”viktigare”, men vi ska aldrig göra det på rasisternas villkor.

”PK” borde inte uppfattas som ett skällsord. Det borde vara något eftersträvansvärt. Ett samhällsklimat där alla kan känna sig involverade och ingen grupp åsidosätts. Politiken borde vara ett föredöme gentemot resten av samhället. När någon gör ett uttalande som kan uppfattas som kränkande eller förminskande, ska vi alltid ställa oss på den utsattes sida och våga säga ifrån

Jag kommer fortsatt vara en del av PK-maffian. Jag kommer skriva ”en” och ”hen”. Jag kommer göra allt jag kan för att inkludera icke-binära och transpersoner i mina texter och undvika att endast skriva ”båda könen” eller endast ”flickor och pojkar”. Jag kommer aldrig kalla någon för ”hora”, ”kuksugare” eller ”feministfitta”. Jag kommer göra allt jag kan för att inte kränka någon i det jag säger och skriver.

Leo Gerdén,

PK-maffians barnsoldat i godhetens tjänst

Mest omtyckta inläggen

leogerden.blogg.se

Anna Kinberg Batra kommer inte rädda moderaterna - det är upp till medlemmarna

Moderaterna är inne i en av deras djupaste kriser på mycket länge. I flerta...

leogerden.blogg.se

SD:s nej till regnbågsflaggan är ett nej till att stå upp för HBTQ-personers rättigheter

Sverigedemokraterna i har i Västra Götalands regionstyrelsen valt att ta st...

leogerden.blogg.se

Ungdomar får betala priset för regeringens nonchalans

Regeringen har tagit beslut om att återaktivera värnplikten, ett tvångsbase...

leogerden.blogg.se

Låt Marwa stanna i Sverige

Sverige är ett rikt västland. Ett land med en stark välfärdsstat, rika medb...

Blogg

Ungdomar behöver bostäder - nu

 Bostadsbristen är akut i hela landet, inte minst i Stockholm. Ungdomar tvingas tacka nej till utbildning och jobb eftersom det inte finns bostäder. Bostadskön i Stockholms stad ligger på 10 år. Runt 70 000 ungdomar är i behov av en bostad, enbart i Stockholm. Stockholm förväntas bli den snabbast växande staden i Europa. Det här, i kombination med att vi har tagit emot många nyanlända och den snabba urbaniseringen, kräver ansvarstagande och framförallt fler bostäder.

För några dagar sedan läste jag en debattartikel av Kristina Berglund på Svd Debatt. Hon klagade på att skyskrapor var fula och förstörde stadsmiljön. Med dagens bostadsbrist är inte arkitektur det största problemet. 

Stockholm grundades år 1252. Det började som ett handelscentrum på en mycket liten ö, det vi idag kallar Gamla Stan. Många byggnader är bevarade, men alla är inte från denna tid. Det byggdes nytt och mer modernt i flera hundra år därefter. Staden hade legat kvar på runt 3000 invånare om de åsikter som Kristina Berglund företräder hade fått prägla dessa århundraden. En stad som är kritisk till att växa och moderniseras, kommer aldrig att utvecklas.

Alla århundraden har sina typer av bostäder, anpassade efter respektive tiders behov. Just nu har vi en akut bostadsbrist och vi måste anpassa oss efter det. Det innebär inte att vi ska riva gamla och historiska byggnader.

Högre hus ger inte bara fler bostäder, utan också fler grönområden. Genom att bygga högre kan vi lämna kvar mark till lekplatser, fotbollsplaner och parker, liksom mycket annat som ger en mer levande stad. Det handlar om att kombinera de gamla husen som gör Stockholm unikt, med moderna skyskrapor för att fler människor ska få någonstans att bo, än de som redan har en bostad.

Om några år kommer jag att ge mig ut på bostadsmarknaden. Jag, liksom många andra, vill ha en riktig chans att börja mitt vuxna liv i en egen lägenhet. För att alla ungdomar i Sverige ska få den chansen, behövs det bostäder som är klimatsmarta, praktiska och kostnadseffektiva, vilket skyskrapor är. Det är det smartaste sättet att få fram många bostäder på en liten yta, vilket kommer lämna plats till de grönområden, som utmärker de svenska städerna. Med den akuta bostadsbrist som vi har i Sverige kan vi inte hålla på med överklaganden i det oändliga. Vi måste få fram bostäder till landets ungdomar, och vi måste göra det nu.

Mest kommenterade inläggen

leogerden.blogg.se

Sverige har allvarligare problem än Philip Boströms taxiresa

SSU:s förbundsordförande Philip Boström åkte taxi mellan Sälen och Stockhol...

leogerden.blogg.se

Vi måste lära oss av 2016 för att 2017 ska bli ett bättre år

Hej! Jag har inte skrivit något på denna blogg på ett tag eftersom jag förs...

leogerden.blogg.se

LO:s kritik mot arbetskraftsinvandring är ett hot välfärdsstaten

I torsdags skrev högt uppsatta företrädare för LO, däribland ordförande Kar...

leogerden.blogg.se

Därför är jag PK

Ett av de vanligaste skällsorden inom svenska politik är att kalla någon ”P...