Opinionsblogg

Offra den svenska modellen – inte flyktingarna

 

 Regeringen har nu meddelat att ID-kontrollerna bevaras i minst 3 månader till. Det här beslutet är ovärdigt ett land som Sverige. Ett land som så länge har varit en humanitär stormakt, men har istället valt att lägga sig på EU:s miniminivå.

Det var en dag i slutet av november. Regeringen kallade till presskonferens. Åsa Romson grät över sina miljöpartistiska kommunalråd. Regeringen hade beslutat att införa ID-kontroller och en rad andra skärpningar av migrationspolitiken.

Många människor hade under den perioden valt att söka asyl i vårt land. De tvingades fly undan bomberna, sätta sig i en överbelastad gummibåt över medelhavet. Tvingats lita på flyktingsmugglare och vandrat långa vägar. En del tillsammans med sin familj, andra i förhoppning om att de ska kunna återförenas senare.

Men nej, om du kommer till Sverige släpps du inte in om du inte har alla papper som behövs. Exempelvis Syrien delar inte längre ut ID-handlingar tills ina medborgare. De har blivit lurade av Sverige. Ensamkommande barn skickas till Afghanistan, ett land som till och med UD varnar för.

Men varför gör regeringen det här? De säger att Sverige inte kan ta emot fler och att påstå något annat är naivt. Men det är inte Sverige som inte klarar av att ta emot flyktingar. Det är dagens omoderna och ineffektiva system som inte klarar av fler. Istället för att ändra på systemen valde regeringen att splittra barnfamiljer och bygga murar runt Sverige.

Sverige är det land i Europa med störst skillnad mellan inrikes- och utrikesfödda gällande andelen arbetslösa. Det här är ett stort problem som grundar sig i att Socialdemokraterna har byggt en mur, inte bara runt Sverige, utan även runt den svenska arbetsmarknaden. För att få ett jobb i Sverige krävs utbildning, erfarenhet och referenser. Som nyanländ är det viktigt att kunna komplettera med den utbildning som saknas för specifika yrken, men efter det ska det vara möjligt att faktiskt få ett jobb.

Den svenska modellen innebär höga ingångslöner och höga kostnader för att anställa. Det här leder självklart till att en arbetsgivare inte kan anställa så mycket som en egentligen vill, och färre jobb skapas. 4 av 5 jobb skapas i små företag, där små kostnader gör stor skillnad.

Det är alltid bättre att ha ett jobb till en något lägre lön, än att leva på bidrag då inkomsten blir ännu lägre. Ingen kommer att få sänkta löner, bara höjda inkomster. Det är bättre för både människor och staten.

Men vi kommer aldrig kunna hjälpa människor in i arbete, så länge vi har kvar den svenska modellen. Det måste bli lättare att komma in på arbetsmarknaden som ung och nyanländ, utan ett långt CV. Fler enkla jobb behöver skapas i små företag, men regeringens politik pekar i helt fel riktning.

Kommentarer

Kommentera