Opinionsblogg

Pappor är inget jämställdhetsproblem

 
Andra söndagen i november är det dags för fars dag. I dessa tider debatteras det mycket kring pappors ”roll” i samhället och familjer. Målet borde inte vara en ”ny papparoll”. Målet ska vara att helt radera ut könsnormer och att det inte ska vara någon större skillnad på en mamma och en pappa

Samtidigt skriker vänsterfeminister att allt är männens fel. Jag kan på många sätt förstå deras ilska, men att hata hälften av befolkningen kommer aldrig leda till jämställdhet i praktiken. Det kommer bara leda till hat och att ge högerextremister vatten på sin kvarn. Det kommer bara försvåra jämställdhetsarbetet

Det är normerna som är grunden till problemen. Mammor förväntas vara hemma med barnen i större utsträckning och pappor förväntas jobba mer. Vi har kommit än lång bit på vägen, men det är fortfarande så att män i genomsnitt tjänar mer än kvinnor. Dock har liberaler och vänsterfeminister olika svar på hur det ska lösas.

Jämställdhet kommer inte lösas med att staten blandar sig vem som är hemma med barnet när eller hur många procent kvinnor det är i varje bolagsstyrelse. Det innebär att staten säger till kvinnor att de är en svag grupp och måste hjälpas för att klara sig. Det är inte jämställdhet i praktiken, utan bara socialistiska och omoderna idéer.

Mammor har enligt lag större rätt till vårdnaden av barn än pappor vid vårdnadstvister. Det är sjukt att lagen, år 2016, gör skillnad på män och kvinnor utifrån könsnormer. Det här visar på att staten accepterar könsnormer, istället för att försöka motverka dem.

Det är dessutom svårare att göra karriär inom kvinnodominerade branscher jämfört med manligt dominerade. Regeringen anser dessutom att Bosses byggfirma som bygger sjukhuset ska få ta ut vinst, men inte Marias som driver det. Att tillåta fortsatt vinst i välfärden är extremt viktigt för många kvinnostyrda välfärdsföretag.

Könsroller och föräldraroller är förlegade och onödiga. I ett modernt samhälle bör dessa inte existera. En pappa ska kunna vara hemma med sitt barn lika mycket som en mamma utan att ”överge sitt arbete” och en mamma ska kunna arbeta lika mycket som en pappa utan att ”överge sin familj”. 

Kommentarer

Kommentera