Opinionsblogg

Public service borde privatiseras - inte utökas

 

I måndags presenterades regeringens medieutredning. Flera förslag presenterades, och en del av dem är intressanta. Regeringens utredare presenterade bland annat en långsiktig idé om att starta ännu ett till statligt finansierat Public service företag. Mer statligt inflytande över mediabranschen kommer inte lösa några problem

En viktig del i medias roll är att granska politiker och de som styr samhället. Det är för mig helt absurt att staten ska granska staten. Vi har sett flera exempel på SVT:s vänstervridning och hur de granskar högerextremismen, vilket är bra, men samtidigt mörkar vänsterextremismen och dess blodiga historia.

Mina skattepengar ska inte gå till ytterligare ett statligt företag. Jag vill själv kunna välja vilken media jag får information från, oavsett om det är Dagens Nyheter, Nyheter24 eller Smålandsposten. Genom att jag väljer ett visst medieföretag ökar deras inkomster, oftast genom reklam eller prenumeration. Det här ger konsumenterna, alltså medborgarna och tittarna, makten över vilka som får möjligheten att etablera sig i mediabranschen.

En stor del av Public service pengar går till underhållning. Bland annat kostade Eurovision skattebetalarna över 100 miljoner kronor. Även om jag själv är stolt schlagerbög, är det inte rimligt att notan läggs på skattebetalarnas bord.

Public service får, genom att de är statligt finansierade och därmed inte spelar på samma villkor som andra medier, en orättvis fördel. Jag tror att det finns ett stort intresse bland svenska folket att har kvar delar av public service, och därför bör företagen privatiseras. 

Kommentarer

Kommentera