Opinionsblogg

Självklart ska du kunna bära slöja och spela basket

 Bildkälla: Nytt i Flempan
 

I Sverige, och stora västvärlden, förs en helt absurd debatt. Den handlar om ifall vi ska tillåta kvinnor att klä sig som de vill, i detta fall med slöja. I andra delar av världen förs en helt annan debatt, nämligen om kvinnor ska tillåtas gå runt utan slöja. Ständigt ska politiker och makthavare bestämma över hur kvinnor klär sig.

Senast har vi fallet med en 18-årig basketspelare som ville spela basket på elitnivå och samtidigt kunna bära hijab. Att bära en hijab är en del av hennes identitet. En del av den hon är. Slöjan sitter tajt mot huvudet och påverkar inte spelet. Det är tillåtet på ungdomsnivå, men ännu inte på elitnivå. Sverige har fått tillfällig dispens från den här regeln, men den är som sagt bara tillfällig och inte permanent.

Det har kommit väldigt många nyanlända till Sverige, inte minst förra året. Människor som kommer från andra kulturer och religioner. Samhället måste ständigt anpassa sig efter vilka människor som lever i det. Vi måste respektera människors religion och deras val i livet.

Att det anses okej att politiker och andra högt uppsatta ska bestämma vad kvinnor ska ha på sig, är ett alvarligt jämställdhetsproblem. Burkinis förbjöds nyligen i flera franska städer. En burkini ser nästan exakt likadan ut som en vanlig baddräkt. Den enda skillnaden är att en burkini är stigmatiserat av restan av samhället.

Frankrikes premiärminister har bland annat sagt att ”burkini är inte förenligt med den franska republikens värderingar”. Men alla kläder behöver inte vara förenligt med vad ett helt land tycker. Vi har alla olika klädsmak och att politiker ska lägga sig hur kvinnor klär sig är raka motsatsen till jämställdhet.

Integration handlar om att inkludera fler människor i samhället. För att integreras måste nyanlända acceptera det sätt som majoriteten av den svenska befolkningen väljer att leva, men vi måste också kunna acceptera deras kulturer.

Olika typer av sporter, i detta fall basket, är ett av de bästa sätten att få ungdomar integrerade. Att få vara en del av en förening eller sportklubb får människor att känna tillhörighet. Att förbjuda dem från att delta kommer inte lösa integrationsutmaningen

I Sverige debatterar vi om kvinnor ska tillåtas bära slöja. I andra delar av världen debatteras det om kvinnor ska få gå runt utan slöja. Vi debatterar ständigt om hur vi ska begränsa kvinnors rätt att klä sig som de vill. 

Kommentarer

Kommentera