Blogg

Skrota sexköpslagen - sexarbetarna förtjänar trygghet

 

Sexköpslagen är en av de lagar i Sverige som får absolut värst konsekvenser för människor i deras vardag. Sexarbetare tvingas ut på en illegal marknad istället för att kunna utöva sitt yrke under trygga förhållanden.

Det som har styrt debatten om sexköpslagen är inte hur vi bäst skyddar människor från att fara illa. Debatten har styrts av moralister som tycker att det är fel med sexköp. Oavsett om en själv vill jobba inom yrket eller inte, bör deras rättigheter värnas som precis vilken annan yrkesgrupp som helst. Bara för att du själv inte kan tänka dig att jobba med det, behöver inte andra lida för det.

Idag tvingas sexarbetare ut på den illegala marknaden på gatan. Sexarbetare utgörs av både män och kvinnor. Våld är vanligt och det är inga trygga miljöer att vistas i, speciellt inte för ungdomar.

Sexhandeln beskrivs som ett av världens äldsta yrken. Det kommer att finnas kvar, oavsett om vi vill det eller inte. Det handlar om att förbättra sexarbetarnas rättigheter, inte försämra dem.

Sexarbetare har inga riktiga rättigheter i samhället. De har inget fackförbund och deras trygghet på arbetsmarknaden är lika med noll. Jag förespråkar inte LO eller deras allt för stora inflytande över svensk politik eller arbetsmarknad. Men om det är någon grupp i samhället som behöver en facklig organisation så är det sexarbetarna.

Jag ser ingen skillnad på exempelvis hantverkare eller sexarbetare. Att människor frivilligt vill utföra en tjänst för att sedan få betalt för det anser jag är fullt rimligt. Om det sedan handlar om att bygga ut vardagsrummet eller sex har jag inget att göra med. Om alla inblandade parter är med på det har jag inget problem med det.

Men sedan finns det situationer där alla parter inte är med på det. Människohandel, även kallat trafficking, är alltför vanligt. Första steget för att hjälpa dessa människor är att ta bort det sociala stigmat och låta dem komma ut ur mörkret. Att förbjuda deras verksamhet är verkligen inte rätt väg att gå. Människohandel kommer inte minska för det. Vården måste vara mer tillgänglig och öppen. Alla ungdomar ska veta var de ska vända sig om de behöver hjälp

Ett bra exempel som ofta lyfts fram är Nya Zeeland där prostitution är lagligt. Där kan sexarbetare organisera sig lagligt, välja arbetsform och har mycket mer trygghet än i Sverige.  

Problemet är inte prostitution. Problemen är våld, utnyttjande och att människor inte vågar prata om det, vilket är en konsekvens av sexköpslagen.

Alla människor ska ha rätt tills in egen kropp och själv välja vad en vill göra med den, så långe en inte skadar någon annan. Den här principen följer jag i de flesta frågor, såväl denna.

Vi måste lämna dagens moralpolitik bakom oss. Det här handlar om riktiga människor. Människor som utsätts för våld och hot. Människor som inte kan söka hjälp, eftersom samhället målar upp dem som dumma och omoraliska. Vi måste hjälpa dessa människor och ge dem riktiga rättigheter och trygghet. Det är dags att skrota sexköpslagen.

Mest lästa inläggen

leogerden.blogg.se

Tillåt månggifte och fler än två vårdnadshavare

Pride handlar om kärlek. Alla människors rätt att älska vem eller vilka ...

leogerden.blogg.se

Sverige skulle gynnas av fri invandring

Regeringsstyrkor bombarderar människors hem. Barn svälter. Homosexuella ...

leogerden.blogg.se

Partiledardebatten är ett bevis på varför ungdomar har för lite inflytande

Under gårdagens debatt debatterade tyvärr inte skolan speciellt mycket u...

leogerden.blogg.se

Låt inte högerextremisternas hat sätta agendan efter terrordådet

Ett terrordåd har drabbat Stockholm. Fyra personer döda, ännu fler är sk...

Blogg

SD använder barn som politiskt slagträ i sin rasistiska kamp

 

I fredags medverkade fem stycken högstadieelever i Nyhetsmorgon för att ställa sin frågor till utbildningsminister Gustav Fridolin. Fem helt vanliga ungdomar som hade åsikter om hur skolan borde vara, vilket de flesta unga har.

Men det var fanns problem, enligt Sverigedemokraterna. Det var killen näst längst till höger, Fahad. Tillskillnad från de andra är han större och har skäggväxt, vilket gör att han sticker ut. Han har föräldrar från Irak och har bott i Sverige sedan han var 6 år och är därmed uppväxt i Sverige största delen av sitt liv. Han har precis lika mycket rätt att säga sina åsikter och ställa sina frågor som vem som helst, men inte enligt Sverigedemokraterna.

Endast på grund av hans utseende har många högt uppsatta inom SD klagat på att han får vara med. Flera personer la ut bild på ungdomarna och med texten ”klasskompisar…”. De syftade på att Fahad ser äldre ut än de andra och drar därmed slutsatsen att han är ensamkommande, har ljugit om sin ålder och i deras ögon en brottsling.

Fahad har lika mycket rätt som vem som helst att vara med i TV, använda sig av yttrandefriheten och diskutera vilken fråga som helst. I Nyhetsmorgon tog han bland annat upp hur vi ska jobba med elever som har det tufft i skolan, vilka verktyg läraren behöver för att bedriva en bra undervisning och hur ny teknik inom skolan kan gynna klimatet. Väldigt bra frågor och det var fantastiskt att nyhetsmorgon valde att även lyfta unga röster.

Men det här är totalt irrelevant för SD. De använder honom istället som politiskt slagträ i sin rasistiska kamp. Kent Ekeroth skrev bland annat ”poängen är att han INTE är 15 år lr vad det nu än kan va. Och nej, det är inte fel att ”hänga ut” för den här personen valde självmant att sitta i TV och låtsas vara 15. Har man gett sig in i leken får man leken tåla”. Den här mannen sitter alltså i Sveriges riksdag

Sanningen är att han faktiskt är 15 år och eftersom han kom till Sverige när han var 6 år fanns det ingen anledning för honom att ljuga om sin ålder. Dessutom är det här ingen lek som någon ska tåla. Att våga uttala sig eller diskutera politiska frågor ska inte vara förenat med att bli uthängd på nätet. Så fort någon sticker ut från mängden och inte är som Sverigedemokraternas ideal är det konstigt. Vilken annan person var det som ville ha ett land med människor med samma utseende, religion och ”ras”? Juste, Hitler.

SD visar återigen sitt riktiga ansikte. De hänger ut barn på internet och låter de andra nättrollen sprida deras rasistiska budskap vidare. De är ett hot mot grundläggande demokratiska värderingar och tanken om allas lika värde. 

Mest omtyckta inläggen

leogerden.blogg.se

Anna Kinberg Batra kommer inte rädda moderaterna - det är upp till medlemmarna

Moderaterna är inne i en av deras djupaste kriser på mycket länge. I fle...

leogerden.blogg.se

SD:s nej till regnbågsflaggan är ett nej till att stå upp för HBTQ-personers rättigheter

Sverigedemokraterna i har i Västra Götalands regionstyrelsen valt att ta...

leogerden.blogg.se

Ungdomar får betala priset för regeringens nonchalans

Regeringen har tagit beslut om att återaktivera värnplikten, ett tvångsb...

leogerden.blogg.se

Låt Marwa stanna i Sverige

Sverige är ett rikt västland. Ett land med en stark välfärdsstat, rika m...

Blogg

Ett nytt hat håller på att växa fram - låt det aldrig hända igen

 

I fredags besökte jag Auschwitz. Ett av alla dem koncentrationsläger där över en miljon människor dödats och plågats. De flesta var judar. Hitler ville förinta alla homosexuella, romer, handikappade och framförallt judar. Det grundade sig i ett hat till dessa människor. Ett hat som han fick stöd för.

När jag gick runt bland husen och gaskamrarna där så otroligt många människor dött, var det bara overkligt. Det gick bara inte att ta in, det är för hemskt.

Det har gått mer än 70 år sedan befrielsen. Mellan 55 och 60 miljoner människor dog. Allt det här på grund av hat. Hat mot en specifik folkgrupp. Judar blir fortfarande diskriminerade i samhället, men inte i samma utsträckning som då. Det hatet kopplas direkt till förintelsen och får inte lika stor plats i debatten.

Det hat som vi ser idag är mer riktat mot invandrare och muslimer. Precis lika oskyldiga som homosexuella, romer, handikappade och judar. Hatet ändras då och då, men det finns alltid vissa likheter.

Folk reagerar väldigt starkt på om exempelvis handikappade eller judar diskrimineras eller får elaka kommentarer, men inte lika mycket om invandrare eller muslimer får det. Det är till stor del på grund av förintelsen.

På sociala medier kallas invandrare och muslimer för parasiter, svin, idioter, med mera. Vi har slutat reagera, eftersom det har blivit så vanligt och börjar sakta normaliseras. Det var precis det som hände innan andra världskriget. Hitler ville befria sitt land från judar. Han lovade att vända Tysklands kris och göra landet bra igen. Han ville prioritera dem infödda tyskarna. Känner vi igen det från någon annan aktuell person?

Jo, Donald Trump. ”Make America Great Again” och ”America First” är hans kanske två vanligaste slogans. Han skyller alla USA:s problem på invandrare. Han vill förbjuda alla muslimer från att komma in i landet. Han vill sätta sin största politiska motståndare i fängelse.

Likt Hitler säger inte Trump allt han vill göra på förhand. Innan valet handlar det om att vinna röster, efter valet handlar det om att genomföra sina planer. Det är så populism fungerar. Kanske vill Trump utrota alla muslimer i USA, eller hela den amerikanska kontinenten? Det har vi ingen aning om.

I USA är det Donald Trump, i Frankrike är det Front National och Marine le pen, i Sverige är det SD och Jimmie Åkesson, i Storbritanien är det UKIP och Nigel Farage. De högerpopulistiska krafterna finns i nästan alla länder och får allt större stöd. De är främlingsfientlighetens och muslimhatets representanter. De försöker anpassa sig till politikens finrum för att få makt, men det är fortfarande hatet som har byggt upp partierna och är deras drivkraft.

Donald Trump eller någon annan av dessa personer har inte samma möjlighet att starta ett tredje världskrig inom snar framtid, framförallt på grund av att våra länders konstitution ser helt annorlunda ut idag än innan andra världskriget. Men det behöver inte betyda att det inte är deras vilja, eller att det är den riktning de vill att deras länder ska gå.

Det som hände under förintelsen är den värsta konsekvensen  av hatet världen har varit med om. Vi får aldrig låta det hända igen eller låta hatet normaliseras, oavsett om det handlar om judar, muslimer, homosexuella, invandrare eller vilka andra människor som helst.

Mest kommenterade inläggen

leogerden.blogg.se

Sverige har allvarligare problem än Philip Boströms taxiresa

SSU:s förbundsordförande Philip Boström åkte taxi mellan Sälen och Stock...

leogerden.blogg.se

Vi måste lära oss av 2016 för att 2017 ska bli ett bättre år

Hej! Jag har inte skrivit något på denna blogg på ett tag eftersom jag f...

leogerden.blogg.se

LO:s kritik mot arbetskraftsinvandring är ett hot välfärdsstaten

I torsdags skrev högt uppsatta företrädare för LO, däribland ordförande ...

leogerden.blogg.se

Därför är jag PK

Ett av de vanligaste skällsorden inom svenska politik är att kalla någon...