Opinionsblogg

Ett nytt hat håller på att växa fram - låt det aldrig hända igen

 

I fredags besökte jag Auschwitz. Ett av alla dem koncentrationsläger där över en miljon människor dödats och plågats. De flesta var judar. Hitler ville förinta alla homosexuella, romer, handikappade och framförallt judar. Det grundade sig i ett hat till dessa människor. Ett hat som han fick stöd för.

När jag gick runt bland husen och gaskamrarna där så otroligt många människor dött, var det bara overkligt. Det gick bara inte att ta in, det är för hemskt.

Det har gått mer än 70 år sedan befrielsen. Mellan 55 och 60 miljoner människor dog. Allt det här på grund av hat. Hat mot en specifik folkgrupp. Judar blir fortfarande diskriminerade i samhället, men inte i samma utsträckning som då. Det hatet kopplas direkt till förintelsen och får inte lika stor plats i debatten.

Det hat som vi ser idag är mer riktat mot invandrare och muslimer. Precis lika oskyldiga som homosexuella, romer, handikappade och judar. Hatet ändras då och då, men det finns alltid vissa likheter.

Folk reagerar väldigt starkt på om exempelvis handikappade eller judar diskrimineras eller får elaka kommentarer, men inte lika mycket om invandrare eller muslimer får det. Det är till stor del på grund av förintelsen.

På sociala medier kallas invandrare och muslimer för parasiter, svin, idioter, med mera. Vi har slutat reagera, eftersom det har blivit så vanligt och börjar sakta normaliseras. Det var precis det som hände innan andra världskriget. Hitler ville befria sitt land från judar. Han lovade att vända Tysklands kris och göra landet bra igen. Han ville prioritera dem infödda tyskarna. Känner vi igen det från någon annan aktuell person?

Jo, Donald Trump. ”Make America Great Again” och ”America First” är hans kanske två vanligaste slogans. Han skyller alla USA:s problem på invandrare. Han vill förbjuda alla muslimer från att komma in i landet. Han vill sätta sin största politiska motståndare i fängelse.

Likt Hitler säger inte Trump allt han vill göra på förhand. Innan valet handlar det om att vinna röster, efter valet handlar det om att genomföra sina planer. Det är så populism fungerar. Kanske vill Trump utrota alla muslimer i USA, eller hela den amerikanska kontinenten? Det har vi ingen aning om.

I USA är det Donald Trump, i Frankrike är det Front National och Marine le pen, i Sverige är det SD och Jimmie Åkesson, i Storbritanien är det UKIP och Nigel Farage. De högerpopulistiska krafterna finns i nästan alla länder och får allt större stöd. De är främlingsfientlighetens och muslimhatets representanter. De försöker anpassa sig till politikens finrum för att få makt, men det är fortfarande hatet som har byggt upp partierna och är deras drivkraft.

Donald Trump eller någon annan av dessa personer har inte samma möjlighet att starta ett tredje världskrig inom snar framtid, framförallt på grund av att våra länders konstitution ser helt annorlunda ut idag än innan andra världskriget. Men det behöver inte betyda att det inte är deras vilja, eller att det är den riktning de vill att deras länder ska gå.

Det som hände under förintelsen är den värsta konsekvensen  av hatet världen har varit med om. Vi får aldrig låta det hända igen eller låta hatet normaliseras, oavsett om det handlar om judar, muslimer, homosexuella, invandrare eller vilka andra människor som helst.

Kommentarer

#1 - s a p p h o

Gud så hemskt... På vissa platser så hänger hatet tungt i luften även om mycket tid passerat sedan tragedien. Fruktar tunga nyheter den 8 November...
Har inte bloggat på länge men är tillbaka i bloggvärlden nu och tittar runt på lite för att se vad dagens bloggare skriver om! Själv är jag en musikproducent artist och label-ägare och skriver om musikindustrin, min musik, mina artister, min konst och mitt liv. Välkommen förbi!

/ s a p p h o

Kommentera