Opinionsblogg

Jag har förändrat Sverige - nu är det bara världen kvar

 OBS! Det här inlägget bryter mot samtliga paragrafer i jantelagen, men publiceras ändå med hänsyn till yttrandefrihetsförordningen.
 
 

För några dagar sedan läste jag en artikel i Dagens Media med rubriken ”Då: kritikstorm – nu debatterar även barn i Aftonbladet”.

Den artikeln fick mig att inse att något som jag tidigare tänkt på, men inte riktigt förstått – att jag har varit med och förändrat Sverige.

Artikeln handlade om att det tidigare var mer kontroversiellt att barn uttalade sig i media, men att det nu har normaliserats.

För lite mer än ett år sedan skrev jag en debattartikel på Nyheter24 angående feminism. Det ledde till en stor kritikstorm, men inte mot det jag argumenterade om. Kritiken handlade om att jag då var 12 år.

Kritiken kom från flera medier, som jag senare har skrivit och debatterat hos. Jag har under det här året fått skriva debattartiklar i ett flertal stora tidningar, haft flera intervjuer och varit med i TV. Jag har talat på partistämman inför tusentals människor, jag har haft en egen radiodokumentär och varit krönikör. Allt detta på ungefär ett år.

Det här är något jag är extremt stolt över. Jag har opinionsbildat för det jag tror på och kanske har detta gett resultat i folks vardag. Men en sak som jag garanterat har förändrat – det är samhällsdebatten. Jag har varit med och löst ett demokratiproblem

Bland annat Dagens Media har uppmärksammat den här förändringen. Jag har talat om den här frågan väldigt många gånger och belyst problematiken. Om ungas yttrandefrihet och att ta alla på allvar, oavsett ålder. Yttrandefriheten har ingen åldersgräns.

Jag är väldigt stolt över mig själv för vad jag har lyckats åstadkomma. Vi har dock inte kommit i mål än. Det är en lång väg kvar innan vi har en tillräckligt öppen samhällsdebatt där alla tas på allvar.

Det anses fortfarande kontroversiellt att uttala sig som barn i frågor som inte berör en själv direkt. Barn berörs mer av det som politiker beslutar än de flesta andra. Att helt utesluta alla barn från samhällsdebatten och avvisa alla som okunniga är direkt odemokratiskt.

Jag minns den dagen då jag valde att engagera mig i Centerpartiets Ungdomsförbund. En mobbad, osäker 11-åring med dåligt självförtroende tog steget in i politiken. Det var det bästa beslut jag tagit i hela mitt liv. Det är vara ganska exakt 2 år sedan.

Däremot nöjer jag mig inte med det här. Jag vill göra mer för att förändra Sverige och världen. För en öppnare och friare värld. För en värld där alla kan accepteras för den de är.

Kommentarer

#1 - -

Jag kan verkligen förstå att du är stolt över det du har gjort. Självklart anser jag att även barn måste få chansen att uttala sig & få sin röst hörd eftersom det är barnen & ungdomarna som är framtiden. Men tänker du inte på att man som 12 år inte har en fullt utvecklad hjärna & att mycket av ens åsikter faktiskt kommer från föräldrar & släkt. Jag gillade inte din artikel om att feminister ser på män på samma sätt som SD ser på invandrare. Dels för att du inte har tolkningsföreträde men även för att du inte verkar ha rätt uppsattning om vad feminism står för. Kan det vara så att med dina 12 år har du faktiskt inte hunnit läsa på och förstå vad dessa saker innebär? Kan det vara så att mycket utav dina åsikter kommer ifrån vad dina vuxna runt omkring dig har för åsikter? Ett barn suuuuger in allt som de ser och hör. & en tolvåring är ett barn. Kan det vara så att med dina 12 år har du inte hunnit se hur världen faktiskt ser ut. Du har inte hunnit uppleva hur ett land på andra sidan jorden ser ut där kvinnor behandlas som djur om inte värre. Förstår du vart jag vill komma? Jag är själv 16 år och faktiskt hunnit se & höra mer än du. Dessutom har jag som tonåring börjat förstå att mina föräldrars åsikter är inte de enda åsikterna. Men framförallt har jag tolkningsföreträde. Är du medveten om vad det ordet står för? Jag måste säga att det är otroligt okänsligt utav dig att förminska feminister & feministers kamp när de allra allra flesta feministerna vill exempelvis rädda de små flickor som är inlåsta bakom lås & bom på bordell områden. Väldigt okänsligt.

Kommentera