Opinionsblogg

Pokémon Go leder till bättre hälsa - inte sockerskatt

 

Pokémon Go har erövrat världen och Sverige. Såväl barn som vuxna spelar, och en del flera timmar och går flera mil om dagen. Kanske det bästa spelet som har skapats.

Även jag själv spelar Pokémon. Jag är på level 23 och har totalt gått nästan 100 km med spelet. Det är nästan två och ett halvt maraton.

Det är helt fantastiskt att gå igenom Gamla Stan och se alla hängivna pokémon-jagare som springer runt med en mobil och powerbank.

Jag känner många som gått flerdubbelt så många mil som jag har. Många av dessa skulle annars sitta instängda i sina rum framför en tv eller dator och spela andra stillasittande spel. Nu har de fått chansen att gå ut och upptäcka världen och se statyer och konstverk som i spelet gjorts om till pokéstops.

Eftersom det är ett så stort antal användare har det också blivit ett vanligt samtalsämne och det bildas enorma Facebookgrupper. När det dyker upp en bra pokémon samlas människor på en lite plats och ibland diskuterar spelet.

Men, som vanligt, när det kommer till ny teknik är vuxna och politiker skeptiska. Det diskuteras mycket kring att spelen tar över vår vardag. Jag hörde en kvinna i Aktuellt prata om att ifall vi fortsätter kommer vi sluta ha sex och vår art kommer dö ut.

Även Gabriel Wikström varnar för att ungdomar måste vara mer vaksamma för att inte krocka i folk. Han har en mycket bättre idé för att förbättra hälsan, nämligen fler förbud och skatter, vilket aldrig har fungerat och kommer aldrig att fungera. Bland annat vill regeringen införa en speciell sockerskatt som har visat sig bara öka människors utgifter och inte haft någon effekt på konsumtionen.

Ny teknik och nya metoder som människor tillsammans skapar kommer alltid att vara bättre än politiska styrmedel. Pokémon Go är bättre för hälsan än skatter och förbud.

Kommentarer

Kommentera