Opinionsblogg

Tiggeriförbud är inhumant och populistiskt

 

Socialdemokraterna har meddelat att de vill utreda ett tiggeriförbud. Det här är extremt inhumant och hör inte hemma i en demokrati med allas likas värde.

Det här kan jämställas med exempelvis påskkärringar som går runt till folks hem under påsk och ber om godis. Dessutom går barnen faktiskt runt till andras hem och kan störa personer, medan tiggare sitter utanför en mataffär med en kopp framför sig.

Enligt EU:s likabehandlingsprincip ska alla medborgare i EU behandlas lika. Ett tiggeriförbud skulle dessutom vara ett förbud mot såväl påskkärringar som att bara fråga en annan människa om pengar. Det här skulle drabba både välgörenhetsorganisationer och privatpersoner.

Men de som fortfarande kommer drabbas värst är dem människor som faktiskt sitter och tigger. Det här är människor som tagit sig från Rumänien, Bulgarien och andra länder. De få pengarna som de tjänar går till mat och kanske en filt och de pengar som blir över går till mat och utbildning för deras barn i sitt hemland.

Om du vill stödja det här och ge personen några av dina växelslantar är det upp till dig. Om du istället vill gå förbi, är det helt upp till dig. Ingen tvingar dig.

Att vilja införa ett tiggeriförbud är att dölja sanningen. Det här är fattiga människor som lider. Det är inte personerna som går förbi som har det jobbigt. Det är tiggarna.

Ett tiggeriförbud skulle kraftigt försämra dessa människors liv. De kommer försöka hitta andra områden att vara på och kommer inte få det bättre. Att trycka undan verkligheten på det här sättet är bara inhumant och populistiskt. 

Kommentarer

#1 - Lizzie Gerden

Bra uttryckt. Även en utredning bör tänka på dina argument.

Kommentera