Opinionsblogg

"Dig borde man ju ge en örfil!", sa han med den 7-åriga flickan i handen

 

I helgen besökte jag Hälsingemarknaden, Sveriges tredje största marknad uppe i Hudiksvall. Jag stod fredag, lördag och söndag och spred den gröna liberalismens fantastiska budskap med CUF.

Men, såklart, håller inte alla med oss. Det är så en demokrati fungerar. Alla har vi olika åsikter om saker vilket är roligt, intressant och lärorikt. Men allt för ofta används argument och ord som inte tillhör en demokratisk och sansad debatt. När det mer och mer liknar rasism.

Jag hamnade i en lång diskussion med en vit, medelålders man som jobbade på Härjedalskök som hade ett tält bredvid oss. Inte helt oväntat var ämnet invandring. Han påstod att alla invandrare utförde brott, lever i lyx och han förnekade kriget i Syrien och sa ”det är ju skillnad om man är född i Sverige eller inte”.

Jag försökte visa på statistik och fakta, men det var tydligen inte sant. Han hade ju minsann jobbat i 40 år och betalat skatt, och jag var ju bara ett barn så jag ska inte säga något om det.

Men rasistiska, odemokratiska och felaktiga argument är något jag har fått vänja mig vid. Men det var en sak som jag fortfarande har svårt att släppa.

Det kom en äldre man, kanske i 55-års åldern, och stod och lyssnade på vår diskussion. Han höll en flicka i handen, som jag uppskattade inte kan ha varit mer än 7 år. Han skrattade åt mig, gick fram och sa ”Men dig borde man ju ge en örfil!” samtidigt som den 7 åriga flickan såg förskräckt ut. Om det var hennes pappa eller någon annan släkting gick inte att avgöra. Jag blev väldigt förvånad och jag insåg inte vad som hänt förrän efteråt.

Det är verkligen sjukt att det här har accepterats och normaliserats. Det är en sak att ha olika åsikter om saker – men det är en annan att hota med våld samtidigt som du håller en 7 årig flicka i handen. 

Kommentarer

Kommentera