Opinionsblogg

TV4:s "Riktiga karlar" sprider machokulturer och sexism

 

 
I torsdags sändes återigen TV4:s nya program ”Riktiga karlar”. Och ja, programmet är precis så könsnormativt som det låter som.
 
Männen i programmet framställs som en typ av ideal för hur en riktig karl ska vara. Vit, överviktig, snusar, skägg, med mera. Kosten består av 100% kött. Så som en riktig karl ska vara, i alla fall enligt TV4.
 

Nyheter24 har tidigare kunnat avslöja att en av deltagarna spridit rasistiska artiklar och budskap på facebook, förespråkat ”boll- och äggkastning på neg*ar” samt publicerat ett foto med en nazisthälsning. En annan deltagare dömdes för misshandel för bara några år sedan. En tredje spred sexistiska skämt. Men det är väl också så en ”riktig karl” ska vara, antar jag?

Machokulturer och könsnormer ska inte vara en del av vårt framtida samhälle. Det är något vi ska jobba med, inte bara i skolan, utan också i resten av samhället. Dessa typer av program sätter käppar i hjulen för det arbetet.

Det handlar i grund och botten om att alla som föds eller flyttar till vårt samhälle ska vara fri individer. Vårt kön, vår kroppsform, sexualitet eller var vi är födda ska inte spela någon roll i hur vi väljer att leva våra liv.

Programmet håller sig fast i gamla könsnormer om hur män och kvinnor ska vara. Att ge en rasist, en misshandlare och en sexist tid i tv för att sprida machokulturer är inte tillräckligt genomtänkt. Jag hoppas verkligen att TV4 tänker om och genast slutar sända det här mycket osmakliga programmet.

Kommentarer

#1 - Lizzie Gerden

Bra att Du uppmärksammar detta.

Kommentera