Blogg

Låt Marwa stanna i Sverige

 

Sverige är ett rikt västland. Ett land med en stark välfärdsstat, rika medborgare och höga offentliga utgifter. Trots det har vi inte råd att välkomna människor till Sverige på ett tryggt och säkert sätt. Vi har tydligen inte råd att låta Marwa fortsätta gå i skolan och leva med sin familj i Sverige. Vi borde skämmas.

Marwa är 9 år och har bott i Sverige i 2 år. Trotts det kan hon nästan flytande svenska. Hon bor här med sina syskon, mamma och styvpappa. Hon älskar att gå i skolan och lära sig saker. Hon gillar Sverige och vill absolut inte åka till Marocko där hon föddes. Det är barn som Marwa som kommer att driva detta land framåt. Hennes engagemang för att lära sig saker och hennes otroliga snabbhet i att lära sig ett nytt språk är slående. Samhället kommer tjäna otroligt mycket på att behålla och ta tillvara på människor som Marwa.

Men nu har migrationsverket och migrationsdomstolen bestämt sig. Marwa ska utvisas till Marocko – ensam. Hennes biologiska pappa som hon aldrig har träffat bor i Marocko och migrationsverket kan inte säkerställa att han officiellt har gett över vårdnaden till hennes mamma och kan därför inte tillåta henne att vara kvar i Sverige.

Hon kommer med största sannolikhet att behöva flytta till sin mormor, som har blivit vräkt och inte har någon bostad. Marwa kommer antagligen inte att få gå i skolan, ha tak över huvudet eller något annat som borde vara en självklarhet för alla barn.

Enligt domen från migrationsdomstolen ansåg migrationsverket, som i ett första steg nekade Marwa uppehållstillstånd, att ”enbart omständigheterna att det saknas ett medgivande från fadern är tillräckligt för att klaganden inte ska kunna beviljas uppehållstillstånd”

Det här och väldigt många andra kryphål i svensk lagstiftning måste täppas igen. Det är orimligt att en biologisk pappa, som lämnade familjen under graviditeten och som marockanska myndigheter inte vet om han är vid liv, ska göra att Marwa tvingas ut ur landet. Lagstiftnningen måste utgå från barnets bästa, inte föräldrarnas makt över barnet. Vi har tidigare sett exempel på personer som ska utvisas från Sverige eftersom de tjänat några hundralappar för lite. En arbetsgivare har ingen möjlighet idag att korrigera tidigare fel i efterhand. Tillsammans måste vi se till att det här aldrig får hända igen. Men så länge en majoritet i riksdagen stödjer dagens inhumana och populistiska migrationspolitik, kommer vi aldrig att kunna stoppa att sådant här upprepar sig. De flesta partier är mer oroliga för att tappa väljare om de skulle stödja ett förslag som på något sätt skulle innebära en ökad invandring, även om det barn vi pratar om.

Regeringen har ambitionen att göra barnkonventionen till svensk lag. Vi är sedan tidigare bundna att följa alla åtaganden som vi har tagit på oss genom att skriva under konventionen. I Barnkonventionen står det bland annat att alla barn har rätt till tak över huvudet, att få återförenas med sin familj, att barnets bästa ska beaktas i alla beslut som rör barnet, att ett barn inte ska skiljas från ens föräldrar och mycket annat som Sverige kommer att bryta mot när Marwa utvisas.

Ett rikt välfärdsland som Sverige kan bättre. Ett barn som Marwa, som älskar att lära sig och lägger ner väldigt mycket tid på skolan, hade kunnat vara med och utveckla Sverige och bidra till samhället. Men nu kommer hon att behöva skickas tillbaka till Marocko och varken få utbildning eller tak över huvudet.

Mest lästa inläggen

leogerden.blogg.se

Tillåt månggifte och fler än två vårdnadshavare

Pride handlar om kärlek. Alla människors rätt att älska vem eller vilka en ...

leogerden.blogg.se

Sverige skulle gynnas av fri invandring

Regeringsstyrkor bombarderar människors hem. Barn svälter. Homosexuella beg...

leogerden.blogg.se

Partiledardebatten är ett bevis på varför ungdomar har för lite inflytande

Under gårdagens debatt debatterade tyvärr inte skolan speciellt mycket unde...

leogerden.blogg.se

Låt inte högerextremisternas hat sätta agendan efter terrordådet

Ett terrordåd har drabbat Stockholm. Fyra personer döda, ännu fler är skada...

Blogg

Sverige har allvarligare problem än Philip Boströms taxiresa

 

 

 

 

SSU:s förbundsordförande Philip Boström åkte taxi mellan Sälen och Stockholm efter att ha deltagit vid Folk och Försvars rikskonferens. Taxiresan kostade 7900 kr som SSU fick betala i vanlig ordning eftersom han var på ett representationsuppdrag. I vanliga fall åker han buss, tåg eller flyg men i detta fall fanns inga andra möjligheter då Philip Boström skulle delta på Socialdemokraternas VU-möte kl. 09.00 måndag morgon.

Det uppdagades sedan att han inte deltog vid mötet eftersom han under en längre tid lidit av stress- och utmattningssyndrom och därför inte hade orken att resa sig ur sängen den morgonen. Med anledning av det valde han att själv betala för taxiresan.

Händelsen har skapat stor debatt på sociala medier och har uppmärksammats i de flesta stora tidningar. Aftonbladet har hittills skickat ut tre push-notiser om händelsen. En taxiresa för 7900kr, när det inte fanns andra alternativ, har beskrivits som en skandal och flertalet människor har krävt Philip Boströms avgång. Det finns massa saker att kritisera Philip Boström, SSU och Socialdemokraterna för. Däribland att de upprätthåller en stelbent arbetsmarknad, stänger gränser och höjer skatter små företag. Men att kritisera de för en enskild taxiresa är att lägga debatten på en väldigt låg nivå.

SSU är överlägset rikast av alla partiers ungdomsförbund, trots att de inte har flest medlemmar. Deras största inkomster kommer från A-lotteri som tidigare tillhörde Socialdemokraterna. Inkomsterna från medlemsavgifterna och de statliga bidragen är en mindre del. Hur SSU prioriterar sina pengar är ganska irrelevant för alla oss som inte är medlemmar. Däremot är det viktigt med en intern debatt i SSU om deras resepolicys och hur de använder sina pengar.

Att en av veckans största skandaler och politiska händelser är att SSU:s förbundsordförande åkte taxi, visar på det socialistiska tänk som präglar svensk media och debatt. Ingen får göra något som inte någon annan har råd med. Så fort någon politiker gör något för lite extra mycket pengar är det en skandal, oavsett vem det är som betalar. Det var antagligen flertalet företagare, opinionsbildare och högt uppsatta som åkte taxi samma sträcka, samma helg. Vi måste absolut vårda våra skattepengar och granska hur partiernas pengar fördelas, men att kräva en enskild persons avgång efter att ha åkt taxi är en grov överdrift.

De borgerliga och liberala krafterna i Sverige har väldigt mycket att kritisera Socialdemokraterna för. Vi får aldrig låta en taxiresa som betalades av SSU ta över de viktiga frågorna. Socialdemokraterna slösar miljarder av skattebetalarnas pengar på onödiga bidrag, ”arbetsmarknadsåtgärder”, fri entré på statliga muséer och industrikatapulter. Vi får aldrig lägga debatten på den här låga nivån.

Mest omtyckta inläggen

leogerden.blogg.se

Anna Kinberg Batra kommer inte rädda moderaterna - det är upp till medlemmarna

Moderaterna är inne i en av deras djupaste kriser på mycket länge. I flerta...

leogerden.blogg.se

SD:s nej till regnbågsflaggan är ett nej till att stå upp för HBTQ-personers rättigheter

Sverigedemokraterna i har i Västra Götalands regionstyrelsen valt att ta st...

leogerden.blogg.se

Ungdomar får betala priset för regeringens nonchalans

Regeringen har tagit beslut om att återaktivera värnplikten, ett tvångsbase...

leogerden.blogg.se

Låt Marwa stanna i Sverige

Sverige är ett rikt västland. Ett land med en stark välfärdsstat, rika medb...

Blogg

Vi måste lära oss av 2016 för att 2017 ska bli ett bättre år

 

 

Hej! Jag har inte skrivit något på denna blogg på ett tag eftersom jag försökt vila ut så mycket som möjligt över julen för att kunna ta nya tag det här året och skriva fler inlägg. Men i detta inlägg tänkte jag sammanfatta blicka framåt mot 2017.

2016 har framförallt präglats av negativa nyheter. Trump, Brexit och utvecklingen av kriget i Syrien. Populism, rasism och hat växer sig allt starkare i Sverige och Europa och det som för bara något decennier sedan var mindre rörelser som vi inte behövde förhålla oss till, har nu påverkat den nationella politiken i Sverige och andra länder. Rasismen lever kvar i partierna, skillnaden är att de har tvingats anpassa sig för att locka bredare väljargrupper. Håller du inte med om den analysen? Lyssna då på vad Jimmie Åkesson själv har sagt.

Vi kommer aldrig kunna ändra historien, men vi kan lära oss något av den. Vi har uppenbarligen misslyckats med att hålla de populistiska krafterna borta och de kommer antagligen finnas i många år till. Vi får aldrig vika oss. Vi får aldrig anpassa oss eller regera med dem. I sådana fall är vi tillbaka till 30-talets Tyskland.

2016 var ett dåligt år för världen. Det var många enskilda händelser som kommer beröva världen i många år framöver. Men förändring och utveckling har aldrig kommit från presidenter, statsministrar eller diktatorer. Den har kommit från människorna som lever i denna värld

Aldrig någonsin har så få människor levt under fattigdomsgränsen som under 2016, och antalet väntas minska även under 2017. Aldrig någonsin har så många människor haft tillgång till rent vatten som under 2016, och det väntas bli ännu fler under 2017. Parisavtalet har trätt i kraft under 2016, vilket var tidigare än väntat. Utvecklingen går framåt och framtiden ser ljus ut.

Det finns mycket mer att göra. Vi behöver kraftiga reformer för ett bättre klimat, minskad fattigdom och ett slut på kriget i Syrien. Det kräver ett nytt ledarskap, både här i Sverige och i resten av världen. Ett ledarskap som är beredd att ta tag i dem utmaningar som står framför oss.

Något som jag dessutom har noterat under 2016 är att fler unga har fått ta plats i media. Attityderna börjar sakta förändras och det är mer accepterat för unga att uttala sig. Detta har bland annat dagens media uppmärksammat, men också något som jag själv har upplevt. Nyligen skrev en MUF:are som är 13 år på Nyheteer24 Debatt. Han replikerades senare av två SSU:are, som båda är 13 år. Även om jag själv inte riktigt håller med någon av dem fullt ut, blir jag så glad när jag ser att unga lyfts fram och får ta plats. Att jag har vågat gå före och skrivit debattartiklar från att jag var 12 år hoppas jag har inspirerat och ändrat en del människors attityder. Det hoppas jag att få se mer av under 2017. 

Mest kommenterade inläggen

leogerden.blogg.se

Sverige har allvarligare problem än Philip Boströms taxiresa

SSU:s förbundsordförande Philip Boström åkte taxi mellan Sälen och Stockhol...

leogerden.blogg.se

Vi måste lära oss av 2016 för att 2017 ska bli ett bättre år

Hej! Jag har inte skrivit något på denna blogg på ett tag eftersom jag förs...

leogerden.blogg.se

LO:s kritik mot arbetskraftsinvandring är ett hot välfärdsstaten

I torsdags skrev högt uppsatta företrädare för LO, däribland ordförande Kar...

leogerden.blogg.se

Därför är jag PK

Ett av de vanligaste skällsorden inom svenska politik är att kalla någon ”P...