Opinionsblogg

Låt Marwa stanna i Sverige

 

Sverige är ett rikt västland. Ett land med en stark välfärdsstat, rika medborgare och höga offentliga utgifter. Trots det har vi inte råd att välkomna människor till Sverige på ett tryggt och säkert sätt. Vi har tydligen inte råd att låta Marwa fortsätta gå i skolan och leva med sin familj i Sverige. Vi borde skämmas.

Marwa är 9 år och har bott i Sverige i 2 år. Trotts det kan hon nästan flytande svenska. Hon bor här med sina syskon, mamma och styvpappa. Hon älskar att gå i skolan och lära sig saker. Hon gillar Sverige och vill absolut inte åka till Marocko där hon föddes. Det är barn som Marwa som kommer att driva detta land framåt. Hennes engagemang för att lära sig saker och hennes otroliga snabbhet i att lära sig ett nytt språk är slående. Samhället kommer tjäna otroligt mycket på att behålla och ta tillvara på människor som Marwa.

Men nu har migrationsverket och migrationsdomstolen bestämt sig. Marwa ska utvisas till Marocko – ensam. Hennes biologiska pappa som hon aldrig har träffat bor i Marocko och migrationsverket kan inte säkerställa att han officiellt har gett över vårdnaden till hennes mamma och kan därför inte tillåta henne att vara kvar i Sverige.

Hon kommer med största sannolikhet att behöva flytta till sin mormor, som har blivit vräkt och inte har någon bostad. Marwa kommer antagligen inte att få gå i skolan, ha tak över huvudet eller något annat som borde vara en självklarhet för alla barn.

Enligt domen från migrationsdomstolen ansåg migrationsverket, som i ett första steg nekade Marwa uppehållstillstånd, att ”enbart omständigheterna att det saknas ett medgivande från fadern är tillräckligt för att klaganden inte ska kunna beviljas uppehållstillstånd”

Det här och väldigt många andra kryphål i svensk lagstiftning måste täppas igen. Det är orimligt att en biologisk pappa, som lämnade familjen under graviditeten och som marockanska myndigheter inte vet om han är vid liv, ska göra att Marwa tvingas ut ur landet. Lagstiftnningen måste utgå från barnets bästa, inte föräldrarnas makt över barnet. Vi har tidigare sett exempel på personer som ska utvisas från Sverige eftersom de tjänat några hundralappar för lite. En arbetsgivare har ingen möjlighet idag att korrigera tidigare fel i efterhand. Tillsammans måste vi se till att det här aldrig får hända igen. Men så länge en majoritet i riksdagen stödjer dagens inhumana och populistiska migrationspolitik, kommer vi aldrig att kunna stoppa att sådant här upprepar sig. De flesta partier är mer oroliga för att tappa väljare om de skulle stödja ett förslag som på något sätt skulle innebära en ökad invandring, även om det barn vi pratar om.

Regeringen har ambitionen att göra barnkonventionen till svensk lag. Vi är sedan tidigare bundna att följa alla åtaganden som vi har tagit på oss genom att skriva under konventionen. I Barnkonventionen står det bland annat att alla barn har rätt till tak över huvudet, att få återförenas med sin familj, att barnets bästa ska beaktas i alla beslut som rör barnet, att ett barn inte ska skiljas från ens föräldrar och mycket annat som Sverige kommer att bryta mot när Marwa utvisas.

Ett rikt välfärdsland som Sverige kan bättre. Ett barn som Marwa, som älskar att lära sig och lägger ner väldigt mycket tid på skolan, hade kunnat vara med och utveckla Sverige och bidra till samhället. Men nu kommer hon att behöva skickas tillbaka till Marocko och varken få utbildning eller tak över huvudet.

Kommentarer

Kommentera