Opinionsblogg

Vi måste lära oss av 2016 för att 2017 ska bli ett bättre år

 

 

Hej! Jag har inte skrivit något på denna blogg på ett tag eftersom jag försökt vila ut så mycket som möjligt över julen för att kunna ta nya tag det här året och skriva fler inlägg. Men i detta inlägg tänkte jag sammanfatta blicka framåt mot 2017.

2016 har framförallt präglats av negativa nyheter. Trump, Brexit och utvecklingen av kriget i Syrien. Populism, rasism och hat växer sig allt starkare i Sverige och Europa och det som för bara något decennier sedan var mindre rörelser som vi inte behövde förhålla oss till, har nu påverkat den nationella politiken i Sverige och andra länder. Rasismen lever kvar i partierna, skillnaden är att de har tvingats anpassa sig för att locka bredare väljargrupper. Håller du inte med om den analysen? Lyssna då på vad Jimmie Åkesson själv har sagt.

Vi kommer aldrig kunna ändra historien, men vi kan lära oss något av den. Vi har uppenbarligen misslyckats med att hålla de populistiska krafterna borta och de kommer antagligen finnas i många år till. Vi får aldrig vika oss. Vi får aldrig anpassa oss eller regera med dem. I sådana fall är vi tillbaka till 30-talets Tyskland.

2016 var ett dåligt år för världen. Det var många enskilda händelser som kommer beröva världen i många år framöver. Men förändring och utveckling har aldrig kommit från presidenter, statsministrar eller diktatorer. Den har kommit från människorna som lever i denna värld

Aldrig någonsin har så få människor levt under fattigdomsgränsen som under 2016, och antalet väntas minska även under 2017. Aldrig någonsin har så många människor haft tillgång till rent vatten som under 2016, och det väntas bli ännu fler under 2017. Parisavtalet har trätt i kraft under 2016, vilket var tidigare än väntat. Utvecklingen går framåt och framtiden ser ljus ut.

Det finns mycket mer att göra. Vi behöver kraftiga reformer för ett bättre klimat, minskad fattigdom och ett slut på kriget i Syrien. Det kräver ett nytt ledarskap, både här i Sverige och i resten av världen. Ett ledarskap som är beredd att ta tag i dem utmaningar som står framför oss.

Något som jag dessutom har noterat under 2016 är att fler unga har fått ta plats i media. Attityderna börjar sakta förändras och det är mer accepterat för unga att uttala sig. Detta har bland annat dagens media uppmärksammat, men också något som jag själv har upplevt. Nyligen skrev en MUF:are som är 13 år på Nyheteer24 Debatt. Han replikerades senare av två SSU:are, som båda är 13 år. Även om jag själv inte riktigt håller med någon av dem fullt ut, blir jag så glad när jag ser att unga lyfts fram och får ta plats. Att jag har vågat gå före och skrivit debattartiklar från att jag var 12 år hoppas jag har inspirerat och ändrat en del människors attityder. Det hoppas jag att få se mer av under 2017. 

Kommentarer

Kommentera