Blogg

Anna Kinberg Batra kommer inte rädda moderaterna - det är upp till medlemmarna

 

 

 

Moderaterna är inne i en av deras djupaste kriser på mycket länge. I flertalet opinionsundersökningar ligger partiet under 20%. Förklaringarna till detta är många.

Många väljer i detta läge att skylla allt på en enda person, Anna Kinberg Batra. Men ett parti är så mycket mer än bara en partiledare. Ett parti består av partistyrelse, riksdagsgrupp, anställda, distrikt, avdelningar, nätverk, syskonorganisation, men framförallt medlemmar. Utan medlemmars engagemang, vilja och tid finns inget parti.

På väg till skolan imorse stötte jag på tre moderater som delade ut flygplan vid Thorildsplans tunnelbanestation. Som vanligt var jag stressad till skolan och hann inte stanna och prata med dem, men som partipolitiskt aktiv kände jag engagemanget och viljan som fanns hos dem. Det var tre personer med jackor med moderatloggan på och några flygplan. De här tre medlemmarnas driv och engagemang kommer att lyfta moderaterna och vända krisen.

Politiker kommer längre och längre ifrån medborgarna, något som 2014 års demokratiutredning kunde slå fast. En av anledningarna är att färre väljer att engagera sig i politiken eller bli medlemmar i ett parti. Förr fanns det politiskt aktiva i väldigt många hem runt om i Sverige, men idag är det inte lika vanligt. Det här skapade en närhet mellan medborgare och politiker, en närhet som börjar suddas ut.

Här har Centerpartiet en stark fördel. Vi är ett folkrörelseparti och började som ett förbund för landsbygdens fortsatta överlevnad. Även om det här var för över 100 år sedan, lever krafterna kvar i partiet. Att kunna leva och bo i hela landet, att få göra sina egna val i livet och att minska klyftan mellan stad och land. Partiet, slogans och valmanifest har bytt namn genom tiderna, men de grundläggande värderingarna finns fortfarande kvar. Vi lyssnar på våra gräsrötter och varje medlem räknas. Många nya medlemmar som tidigare varit aktiva i andra partier märker och reagerar ofta på hur lite det märks vem i rummet som är ordförande, är riksdagsledamot eller vamlig medlem. Det här är något som moderaterna borde lära sig av.

Istället för att skylla på Anna Kinberg Batra, är det dags att börja ta tag i dem grundläggande problemen i partiet. Mer makt måste flyttas ut lokalt och fler beslut bör fattas av medlemmarna. För de och för dem vanliga medborgarna är inte SD-samarbete den viktigaste frågan just nu.

Många frågar sig nu vilken politik moderaterna egentligen står för. Liberalismen har försvunnit och de har istället närmat sig Sverigedemokraterna, en motpol till liberalismen. I den ekonomiska politiken är det svårt att se någon röd tråd. Under Reinfeldts tid stod skattesänkningar och att minska världens högsta marginalskatter högt upp på agendan. Under Moderaternas Sverigemöte lanserade moderaterna ett antal förslag, däribland höjd moms för att kunna finansiera allmän förskola, höjt bostadsbidrag och bostadstillägg. Ekonomiskt driver Moderaterna traditionell socialdemokratisk politik och värderingsmässigt någon form av sverigedmokratisk konservatism. Moderaterna borde istället hålla fast den liberalkonservatism som Reinfeldt stod för. Globalisering, sänkt skatt för vanliga medborgare och fler människor i arbete är frågor som skulle lyfta Moderaterna.

Ett parti är så mycket mer än bara en partiledare. De tre moderater som jag stötte på väg till skolan innehar den drivkraft som kommer rädda moderaterna. Mitt tips till hela partiet är därför; Ge er ut på stan, knacka dör och lyssna på vanligt folk. Låt sedan dessa medlemmar vara med och forma partiet. Byt inte partiledare ett och ett halvt år före valet, men det är hög tid att börja arbeta med att förändra partistrukturerna.

 

Mest lästa inläggen

leogerden.blogg.se

Tillåt månggifte och fler än två vårdnadshavare

Pride handlar om kärlek. Alla människors rätt att älska vem eller vilka en ...

leogerden.blogg.se

Sverige skulle gynnas av fri invandring

Regeringsstyrkor bombarderar människors hem. Barn svälter. Homosexuella beg...

leogerden.blogg.se

Partiledardebatten är ett bevis på varför ungdomar har för lite inflytande

Under gårdagens debatt debatterade tyvärr inte skolan speciellt mycket unde...

leogerden.blogg.se

Låt inte högerextremisternas hat sätta agendan efter terrordådet

Ett terrordåd har drabbat Stockholm. Fyra personer döda, ännu fler är skada...

Blogg

SD:s nej till regnbågsflaggan är ett nej till att stå upp för HBTQ-personers rättigheter

 

 

 

 

Sverigedemokraterna i har i Västra Götalands regionstyrelsen valt att ta strid mot att regionen ska hissa upp regnbågsflaggan under bland annat pridefestivaler. Runt om i landet kämpar SD för att få bort regnbågsflaggan och på andra sätt inskränka HBTQ-personer rättigheter. Det här ser jag som mycket beklämmande på många plan, men visar samtidigt hur homofobin är djupt inrotad i SD.

Sverigedemokraterna har, som i princip alla andra högerextrema partier, en homofobisk historia som håller i sig än idag. De har ständigt kämpat mot HBTQ-personers rättigheter, bland annat genom att rösta mot homoadoptioner, mot att stoppa tvångssterilisering av transpersoner och homosexuella, mot att tillåta HBTQ-personer att skaffa barn via assisterad befruktning och mot att homosexuella ska få gifta sig.

Jimmie Åkesson har bland annat använt ord som “homolobbyn” och kallat alla människor som går prideparader för “smaklösa figurer”. Att det just är Sverigedemokraterna som aktivt ställer sig emot regnbågsflaggan är ingen slump. SD är inte ett parti som alla andra, och kommer aldrig att vara det.

Att stå upp för HBTQ-personers rättigheter är en självklarhet, men inte för Sverigedemokraterna. Deras argument till varför de nu driver frågan om att inte hissa regnbågsflaggan är att de inte anser att regionen borde ta ställning.

Dubbelt så många homo- och bisexuella uppger att de har utsatts för våld av en närstående än bland heterosexuella. En tredjedel av alla transpersoner har allvarligt övervägt att ta sitt liv och varannan har upplevt kränkande behandling under de senaste månaderna. Den här statistiken går inte att blunda för. Utvecklingen bland homo- och bisexuella går iallafall åt rätt håll, men situationen för transpersoner står still, förutom på vissa punkter där den faktiskt försämras. Det offentliga har ett ansvar att ställa sig på HBTQ-personers sida.

Det kan tyckas onödigt att ta upp en sådan här sak. Det är ju bara en flagga, kan somliga tycka. Men det är så mycket mer än bara en flagga. Det är en symbol för att samhället tar ställning, för HBTQ-personers rättigheter och mot homofobi. Som bisexuell vet jag hur viktigt det är att det offentliga ställer sig påå vår sida. Det stödet behövs och är nödvändigt för att åstadkomma förändring, och prideparaden och regnbågsflaggan är en symbol för detta.

Mest omtyckta inläggen

leogerden.blogg.se

Anna Kinberg Batra kommer inte rädda moderaterna - det är upp till medlemmarna

Moderaterna är inne i en av deras djupaste kriser på mycket länge. I flerta...

leogerden.blogg.se

SD:s nej till regnbågsflaggan är ett nej till att stå upp för HBTQ-personers rättigheter

Sverigedemokraterna i har i Västra Götalands regionstyrelsen valt att ta st...

leogerden.blogg.se

Ungdomar får betala priset för regeringens nonchalans

Regeringen har tagit beslut om att återaktivera värnplikten, ett tvångsbase...

leogerden.blogg.se

Låt Marwa stanna i Sverige

Sverige är ett rikt västland. Ett land med en stark välfärdsstat, rika medb...

Blogg

Ungdomar får betala priset för regeringens nonchalans

 

 

 

Regeringen har tagit beslut om att återaktivera värnplikten, ett tvångsbaserat och ineffektivt system som hör hemma på förkrigstiden. Beslutet strider mot de frihetliga och demokratiska värderingar som bör bygga upp vårt samhälle.

En återaktiverad värnplikt skulle innebära att jag och väldigt många andra ungdomar kan behöva genomgå värnplikt. Vi skulle tvingas utbilda oss i att döda och riskera att dödas för staten. Det är en form av tvångsarbete. Staten ska vara till för folket, inte tvärtom.

Det kanske vanligaste argumentet som jag fortfarande hör från värnpliktsförespråkare är att det gör ”Pojkar till män”. Det här argumentet är mycket märkligt på väldigt många plan. För det första är det inte statens roll att uppfostra oss till ett typ av ideal i statens ögon, vilket i detta fall verkar vara en maskulin man som kan hantera vapen. För det andra måste vi ställa oss frågan hur vi vill att våra ungdomar uppfostras. Värnplikten kommer innebära att ett antal ungdomar kommer, en del mot sin vilja, tas från sitt vanliga liv, istället för att ta sitt första jobb eller studera vid ett universitet. Jag tror att ungdomar ”uppfostras” bättre med utbildning och kunskap än att lära sig att döda andra individer mot sin vilja.

Värnplikt är dessutom väldigt ineffektivt och dyrt. OECD beräknar att Sveriges tillväxt skulle sjunka med 20 miljarder. Att ta ungdomar från jobb och utbildning är kostsamt. Dessutom har världen förändrats sedan värnplikten infördes för över 100 år sedan. Det inte längre armé n med flest soldater som per automatik är den starkaste. Vi bör snarare satsa på ett högteknologiskt försvar med avancerad teknik och att kunna skydda oss mot cyberattacker och falska propaganda. Värnplikten är föråldrad och hör hemma på förkrigstiden.

Men personalbristen är fortfarande ett faktum. Men vi har inte bara brist på soldater, utan också lärare, poliser och läkare. Ska vi tvinga alla ungdomar att utbilda sig till dessa yrken? Självklart inte. Jag vill inte att en omotiverad person som har tvingats in i sitt yrke ska undervisa våra elever, skydda medborgarna mot brottslighet eller ta hand om mig när jag blir sjuk. Vi själva vet bäst vilket yrke som passar oss och våra kompetenser bäst, inte staten.

Den här lösningen är väldigt unik för försvaret, men fortfarande lika märklig. Inom de andra yrkena försöker vi istället få in fler genom att höja lönerna och förbättra arbetsvillkoren. Soldat är det sjätte lägst betalda yrket i hela Sverige, med en genomsnittlig lön på 20 800 kr. Det är inte värdigt en person som har valt att ställa upp och sätta sitt liv på spel för att försvara Sverige. Soldater tjänar mindre än diskare och bärplockare. Sedan undrar regeringen varför så få väljer att utbilda sig till soldat. Här har ni svaret.

Regeringen ville att fler skulle genomföra GMU. ”Fler” ville inte. Då gör regeringen det olagligt att inte genomföra den. Logiken är oerhört märklig. Centerpartiet och övriga alliansen har lagt fram konstruktiva förslag för en ökad försvarsförmåga, men Stefan Löfven har avfärdat de alla och kallat det för "sifferbingo".

Jag vill inte bli tvingad att döda för staten. Det strider inte bara mot individens självbestämmande, utan också mot de frihetliga och demokratiska värderingar som vårt samhälle bör vila på. Regeringens nonchalans inför höjda försvarsanslag, höjda löner, NATO-medlemskap och alla anda förslag som vore mycket bättre för svensk säkerhet är oroande, och det är ungdomar som får betala priset.

Mest kommenterade inläggen

leogerden.blogg.se

Sverige har allvarligare problem än Philip Boströms taxiresa

SSU:s förbundsordförande Philip Boström åkte taxi mellan Sälen och Stockhol...

leogerden.blogg.se

Vi måste lära oss av 2016 för att 2017 ska bli ett bättre år

Hej! Jag har inte skrivit något på denna blogg på ett tag eftersom jag förs...

leogerden.blogg.se

LO:s kritik mot arbetskraftsinvandring är ett hot välfärdsstaten

I torsdags skrev högt uppsatta företrädare för LO, däribland ordförande Kar...

leogerden.blogg.se

Därför är jag PK

Ett av de vanligaste skällsorden inom svenska politik är att kalla någon ”P...